H E I N I

Ruiskun takaa löytyy innokas koiraharrastaja Mäntsälästä. Olen tehnyt kynäruiskumaalauksia työkseni vuodesta -98 lähtien. Ennen kynäruiskua tein paljon lyijykynä- ja tussipiirroksia, mutta jotenkin ne eivät kuitenkaan tuntuneet ihan "omalta" tekniikalta.

Kun sain ruiskun käteeni ensimmäistä kertaa, tuli sellainen "ahaa elämys" - tämä se on! Maalaan enimmäkseen koira-aiheisia töitä mikä johtuu lähinnä siitä, että olen markkinoinut enemmän koirapuolelle.

Eläimet ovat aina kuuluneet elämääni, aloitin hevoshulluna ja omakin hevonen oli monta vuotta, mutta nykyään aikani kuluu koirien parissa. Pääasiassa treenaan valjakkoajoa, hakua & tokoa. Aiemmin olen kokeillut myös jälkeä, agilitya & hiukan koiratanssiakin.Eläimet ovat kuuluneet aina elämääni. Ensin kotona oli kissoja, sitten tieni vei hevostalleille. Koira minulle tuli vasta v. 2003, sitä ennen minulla oli hevosia, kissoja, kaneja ja kaksi lammastakin. Muitakin lemmikkejä on ollut - kaksi undulaattia ja akvaario, hoidossa oli myös kerran tarantella, joka sitten jäikin vähän pidemmäksi aikaa minulle.

Ensimmäinen hevoseni oli ex-ravuri Care, joka oli minulla monta vuotta kunnes jouduin myymään sen lähtiessäni au pairiksi New Yorkiin. Care oli pomminvarma kaveri, jonka kanssa pystyi ajelemaan missä vain. En juurikaan ratsastanut vaan seikkailin kärryjen kanssa pitkin poikin. Innostuin myös länkkärijutskista ja luonnollisesta hevostaidosta, pyöröaitaustreenit tulivat myös tutuiksi. New Yorkin reissu jäi kuitenkin lyhyeksi, satuin matkustamaan sinne syksyllä 2001 ja kaikki varmasti tietävät mitä silloin tapahtui, terroristi-isku osui siis juuri siihen aikaan kun asuin siellä. Palasin sen takia jo n. kahden kuukauden kuluttua Suomeen. Vaiherikkaan matkani jälkeen olen viihtynyt jopa entistä paremmin maaseudun rauhassa joten sen jälkeen en ole enää miettinyt muita ammattivaihtoehtoja.

Carea en voinut ostaa takaisin kotiin palattuani, koska uusikin omistaja piti sitä maailman parhaimpana hevosena ja meille muutti sitten myöhemmin Viki-niminen lämminverinen ja sen mukana tuli myös Riku pitämään sille seuraa - lämppäri sekin.

Koira minulle tuli v. 2003 kun hankin Inkan, joka on nyt 11-vuotias. Inkan kanssa aloin harrastamaan erilaisia lajeja, mm. hakua & tokoa. Inkan jälkeen lauma on kasvanut moneen kertaan ja olen luopunut hevosharrastuksesta kokonaan, koska aika ei vaan riitä kaikelle. Tällä hetkellä kotoa löytyy pk collieta ja bortsuja, lisää koiristani täällä.

 
M A A L A U S H I S T O R I A A

Tästä kaikki alkoi, piirsin alunperin paljon lyijykynällä ja tussilla tämän tyylisiä töitä...


"Noitalampi"
tussipiirros 20 x 30 cm v. 1998, väritetty vesiväreillä

kuivapastelli (värilliset osat), musta vesiväri,
20 x 30 cm v. 1998

tussipiirros 20 x 30 cm v. 2002

lyijykynäpiirros 20 x 30 cm v. 2001

tussipiirros 20 x 30 cm v. 2001

tussipiirros 20 x 30 cm v. 2001

tussipiirros 20 x 30 cm v. 2001

^ KLIKKAA KUVAA ^

tussipiirros 20 x 30 cm v. 2001
^ KLIKKAA KUVAA ^Kynäruiskuun tutustuin syksyllä 1998 ja siitä lähtien en ole juurikaan muihin välineisiin koskenut. Kouluaikoina kuvaamataidossa pakollisena tekniikkana oli usein vesivärimaalaus ja inho siveltimiä kohtaan syttyi jo ala-asteella. Sen takia en niihin ole vieläkään kajonnut, mutta sitä päivää odotellessa... Kynäruisku on tekniikkana hyvin erilainen kuin kynä tai sivellin ja ensimmäiset vuodet menivätkin pelkän välineen käyttöä opetellessa ja se matka tietysti jatkuu yhä. Maali tulee ohuena sumuna eikä välinettä tai kättä voi tukea työtä vasten.

Mutta olipa tekniikka mikä hyvänsä niin ikuista opetteluahan se aina on, muuten ei kehitystäkään tapahdu. :-)


Tämä on ihan ensimmäinen kynäruiskukokeiluni. Kävin
tutustumassa välineeseen erään kynäruiskumaalaajan
luona ja innostuin heti! Suoraan siis ruiskuostoksille...

Koko näissä kummassakin suurinpiirtein 20 x 30 cm.


Tämän maalasin ensimmäiseksi omalla ruiskulla, onneksi kehitystä on tapahtunut tämän jälkeen...
Koska välinekään ei oikein pysynyt hyppysissä käytin apuna sabluunoja ja nimmarinkin kirjoitin tussilla. :-D

Alussa maalasin paljon fantasia-aiheisia tauluja, kännykänkuoria, tuoppeja, kypäriä ym. Kaikkea missä maali pysyi ja nämähän nyt pysyvät melkein missä vaan. Vuosien mittaan aiheet muuttuivat koko ajan enemmän muotokuvien suuntaan ja mielenkiintoisinta minusta on ollut pyrkiä mahdollisimman realistiseen maalaukseen ja jonain päivänä toivon voivani sanoa, että tyylilajini on photorealismi.

Viime vuosina olen tehnyt paljon maalauksia puulle - kylttejä, kelloja ym. mutta jätin ne pois
valikoimista, koska isompiin pohjiin saan tehtyä paljon yksityiskohtaisempia maalauksia.


Alla kuvia maalauksista lähinnä 2000-luvun alkuvuosilta sarjassa: "siitä se ajatus sitten lähti..."


"Kulkija" v. 2000, koko n. 30 x 40 cm


"Gal" v. 2001, koko n. 30 x 40 cm


"Peili" v. 2001, koko n. 30 x 45 cm

"Boba Fett " v. 2000, koko n. 20 x 30 cm


Lisää vanhempia maalauksiani löydät Facebook-sivujeni albumeista.

 

 

Heini Seppä Tmi, Mäntsälä, Y-tunnus 1490403-5, alv. rek. perustettu v. 1998, toimiala: kynäruiskumaalaus & koirankoulutus